Profiel

Wiea Duintjer, beeldhouwster met levenslust en humor

Wiea Duintjer,werd geboren op 9 juli 1951 in Wildervank.
Vanaf haar zestiende jaar wist ze al dat ze later beeldhouwster zou worden. De liefde voor vormen en lijnenspel zat er al vroeg in, zegt ze zelf. Vanaf 1993 is ze zich gaan bezighouden met haar grote passie, brons.

Van 1993 tot 1997 heeft ze, onder leiding van Sebastiaan Vos, zich het bronsgieten eigen gemaakt. Tegenwoordig laat Wiea haar sculpturen gieten bij een bronsgieterij, maar het
patineren geeft ze niet uit handen, dat doet ze nog steeds zelf.

Wiea is een mens die zín heeft in het leven en haar werk.

Haar werk is in vier groepen onder te verdelen:
Vrouwen, Dieren, Symbolieken in meer geabstraheerde vormen en Opdrachten:
Vrouwen De vrouwen die Wiea maakt zijn in beweging , vaart en een mooi lijnenspel. Voor haar is het belangrijk dat het beeld aan alle kanten spanning heeft en levenslust uitstraalt.
Dieren Bij de dieren valt vooral de humor op en de interactie.
Symbolieken Wiea maakt o.a. symbolieken in geabstraheerde vorm, waarin ze haar verhaal over gevoel kwijt moet. B.v. in een titel als : “Geen zee te hoog”, of “Varen op eigen golf” (allen unica).
Opdrachten In de loop van de jaren heeft Wiea, naast vrij werk ook veel beelden in opdracht gemaakt voor zowel bedrijven, gemeenten als particulieren. In overleg met de opdrachtgever tot een mooi eindresultaat te komen
is een geweldige uitdaging voor haar, waar ze altijd erg van geniet.

Haar werk pakt de toeschouwer direct; je wordt vrolijk bij het zien van het werk van Wiea. Haar sculpturen hebben hun weg gevonden in binnen- en buitenland, tot in de VS.

Uit vele enthousiaste reacties het afgelopen jaar, tijdens haar succesvolle ‘OPEN DAGEN’, heeft Wiea gemerkt dat belangstellenden graag met haar van gedachten wisselen over haar werk. Dit inspireert Wiea weer bij de ontwikkeling van nieuwe sculpturen. Voorts valt het haar op dat het één-op-één-contact ertoe leidt dat de bezoekers een blij gevoel krijgen en het hen leert anders naar brons te kijken.

 

 

Bewaren